Istnieje naprawdę wiele rodzajów słodyczy. Wśród nich znajdują się na przykład fani czekolady, lodów oraz ciast. Jednak wiele osób pochłania wielkie ilości krówek. Krówki reklamowe są naprawdę bardzo pyszne oraz słodkie. Krówki mogą mieć wiele różnych nazw. Niektórzy nazywają je na przykład ciągutkami, a niektórzy pomadkami mlecznymi. Jest to bardzo ciekawy rodzaj polskich słodyczy. Krówki to po prostu cukierki mleczne, które mają miękkie oraz ciągliwe nadzienie. Oczywiście wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że krówki mają specyficzną konsystencję. Wszystko przez to, że mają one dłuższy czas przechowywania po wyprodukowaniu. Jeśli będziemy mieć do czynienia ze świeżą, dopiero co zrobioną krówką to będzie się ona ciągnęła na całej powierzchni. Jednak jeśli trochę sobie ona poleży to na zewnątrz nieco stwardnieje, a w środku będzie się ciągnęła. Jeśli chodzi o sposób wytwarzania krówek to warto wiedzieć, że używa się do tego celu tylko i wyłącznie mleka, cukru oraz masła. Wszystko to miesza się oraz gotuje w sporej wielkości kadzi. Dopiero po kilku godzinach można wylać masę na stół i nieco przestudzić. Wówczas masa zastyga. Dopiero po kilku dniach można taką masę pokroić oraz zapakować w papier. Wszystko to dzieje się w dzisiejszych czasach za pomocą maszyn. Raczej nie ma już fabryk, które tworzą krówki ręcznie. Jednak tak naprawdę jest to bardzo ciekawy sposób na zrobienie słodyczy w domu. Jeśli nie mamy nic słodkiego w domu, a mamy ochotę na jakieś słodycze to możemy samodzielnie wykonać taką właśnie krówką. Będzie to zdrowa i bardzo dobra słodycz. Oczywiście trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że jeśli krówka będzie pakowana ręcznie to będzie ona miękka. Krówki, które są pakowane za pomocą maszyn są znacznie bardziej twarde oraz kruche. Jeśli chodzi o Polskę to wiedzie ona prym w produkcji krówek. Krówki są tutaj produkowane w kilku firmach. Należą one do najbardziej popularnych gatunków typowo polskich słodyczy. Trzeba o tym pamiętać. Ludzie, którzy przyjeżdżają do nas z zagranicy nie znają tego smaku i bardzo chętnie kupują tego typu słodycze. Polskie krówki robią furorę. Warto wiedzieć, że podobną masę bardzo często wykorzystuje się także do wyrobów innych, takich jak ciasta. Bardzo często masy korówkowej używa się na przykład do zrobienia wielkanocnego, tradycyjnego mazurka. Mówi się, że pierwsze krówki w Polsce powstawały dzięki Feliksowi Pomorskiemu. To właśnie on miał nauczyć się w dzieciństwie robić takie słodycze przekazywać tą wiedzę dalej. To właśnie on założył pierwszą fabrykę, w której produkowało się krówki. Fabryka ta powstała w Poznaniu. Cukierki były zawijane w papierki z rysunkiem krowy. Także to miało wpływ na popularyzację nazwy tych cukierków. Warto wiedzieć, że w późniejszym czasie, w okresie okupacji Feliks Pomorski zaczął otwierać kolejne fabryki. Ludzie pokochali te cukierki. Później zaczął powstawać cały przemysł tworzenia krówek. Dzieje się tak do dnia dzisiejszego. Krówki są produkowane i są cały czas kupowane przez ludzi.